A fényártalom másik oldala

Azt már bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a napfénynek vannak káros hatásai. De hogy valaki allergiás is lehet rá? A válasz egyszerű: igen. A magyarázat, hogy mégis mitől, hogyan, és miért, azonban már egy fokkal összetettebb.

Vegyük most végig, hogy melyik jelenséget, hogyan ismerheted fel:

Fényérzékenység esetén, a bőrön napfény hatására különböző kiütések, foltok és csalánkiütések jelenhetnek meg. Kialakulásának pontos mechanizmusa azonban egyelőre még nem ismert. Többnyire az sem egyértelmű, hogy a tünetekért maga a napfény-e a felelős.

Ezt a feltételezést támasztja alá az tény is, miszerint a foltok, kiütések megjelenése, akár a téli, gyenge napfény, illetve különösen érzékeny egyének esetében pedig a világítótestek fénye is kiválthatja. Továbbá bizonyos autoimmun betegségek is okozhatnak fényérzékenységet.

Azt viszont leszögezhetjük, hogy az ilyen speciális esetekben a kiváltó ok, a napfényre való egyéni érzékenység.

Nem a csak a nap a felelős

Vannak azonban olyan esetek, mikor az allergiás tüneteket nem kizárólag a napsugárzás okozza, hanem a fény és valamilyen más anyag együttes, szinergens hatása: az ilyen anyagokat nevezzük fototoxikus anyagoknak és fotoallergéneknek.

Mindkét elnevezésben ott szerepel a foto- előtag, mivel a tünetek kialakulásához érintkeznünk kell a szóban forgó anyagok valamelyikével, és egyúttal a napfénynek is ki kell tennünk a bőrünket.

De mi a különbség közöttük?

A fototoxikus anyag ismérve, hogy fel- illetve átveszi a fény sugározta energiát (un. fényreaktív anyag), annak hatását megsokszorozva hat a bőrsejtekre (epidermisz, kötőszövet sejtek, érfali endotélium), azok membránjaira, illetve közvetlenül a DNS-ére, így idézve elő a nem kívánt reakciót, érzékenységet, annak összes következményével együtt.

A fototoxikus reakciók immunológiai alap nélkül zajlanak, ezért tudnak bárkin kialakulni elvileg már az első fénnyel való találkozás során, a fényérzékenyítő anyaggal érintkezve.

A reakció létrejöttének feltétele a fototoxikus anyagok jelenléte, és a megfelelő mennyiségű sugárzásból érkező energiamennyiség. Ilyen fototoxikus anyagok pl. a parfümök illatanyagai, az illóolajok (bergamott, citrom), a növényi nedvek (petrezselyem), illetve a kivonatok (kumarin).

A fototoxikus reakció tünetei jellemzően a fénynek kitett bőrfelületen jelentkeznek, és többnyire súlyos leégésre hasonlítanak (dermatosis solaris).

Ezzel szemben fotoallergia olyan esetekben jön létre, mikor valaki szenzibilizálódott – azaz érzékennyé vált - az érzékenységet okozó anyaggal szemben. Tehát nem az anyaggal és a fénnyel egyszerre, az először történő érintkezés után, hanem később, többszöri fényhatás eredményeként jön létre a reakció. Ebben az esetben az immunrendszer fokozott válaszkészsége áll a háttérben, ezért nevezik allergiának.

A túlzott érzékenységi reakciót okozó anyag közvetlenül bőrre kerülve, illetve pl. gyógyszerek esetén a véráram útján a jut be a bőrbe és kötődik valamely fehérjéhez, majd UV-fény hatására a szerkezete megváltozik, ezáltal egy új anyag, egy allergén vegyület jön létre, és igazából ez váltja ki a tüneteket.

Ennek az összetett mechanizmusnak köszönhetően a tünetek nemcsak a fénnyel való érintkezés helyén jelennek meg, hanem a test egyéb pontjain is: a napégéshez hasonló bőrelváltozás (bőrpír, hólyagok, hámlás), csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás, viszketés, duzzanat, esetleg égő érzés a szemben.

Ahogy az a korábbiakból is kiderült, a fotoallergiát kiválthatják akár a belsőleg alkalmazott gyógyszerek is (antibiotikum, antidepresszáns, isotretinoin származékok), illetve tartósítószerek és illatanyagok, vagy a bőrünkkel érintkező növények is.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy a kozmetikai készítmények és a napfény együttes hatására is kialakulhat a fotoallergia. Az allergiáért elsősorban a készítményekben lévő illatanyagok és konzerválószerek a felelősek, ezért ha Te is érzékeny bőrű vagy, és hajlamos az allergiára, különös odafigyeléssel válaszd ki kozmetikumaidat!

Ha új terméket használsz, mindig legyél elővigyázatos, és első alkalommal mindig csak egy kisebb bőrfelületen teszteld!

A HYAMATRIX® termékek egyike sem tartalmaz fototoxikus anyagokat.

Ha a mindennapi bőrápolás során HYAMATRIX® termékeket használsz, biztos lehetsz benne, hogy nem a bőröd tisztítására és ápolására használt készítmény a felelős a bőrödön megjelenő foltokért.

Mivel a fotoallergia egyéni érzékenység alapján alakul ki, itt csak annyit állíthatunk tejes bizonyossággal, hogy a HYAMATRIX® termékek hipoallergének, allergiás reakció eddig a termékekkel, hatóanyagaikkal bizonyítottan összefüggésbe hozhatóan nem ismert, ezért bátran rájuk bízhatod bőrödet.